Ventes live - Lot 543

[Belgium - Antwerp]

Uniek zicht op het klooster Ter Siecken binnen Antwerpen.

18de eeuw

€ 800 / 1.000

Enchérir en direct (Drouot*) Enchérir en direct (Invaluable*)

Les enchères sont closes


Description du lot

Tekening, gouache op perkament, 28 x 52 cm (perkament gebruind); maakt deel uit van 3 grote perkamenten vellen, ca. 72 x 55-59 cm (gebruind), Nederlands handschrift, zwarte inkt.

Onder glas, in 2 houten kaders. In goede staat.

Uniek en historisch waardevol document met een lijst met namen van alle ingetreden zusters in het Antwerpse klooster Ter Siecken, met een interessante afbeelding van de barokke gevel van de kloosterkapel, waarvan restanten nu nog steeds zichtbaar zijn.
1. Bovenaan op het eerste vel: grote handgeschilderde afbeelding met een knielende kloosterzuster die de geschreven Regel ontvangt van Sint Augustinus, naast het kloostergebouw met de kenmerkende barokke voorgevel van de kapel. Opvallend zijn het monumentale rondboogportaal, de hoge steekboogvensters en de speklagen. Het is één van de weinige vroege afbeeldingen die bekend zijn van dit gebouw. Het klooster van Ter Siecken of van de ziekelieden gaat terug op het leprozenhuis dat omstreeks 1230 extra muros werd opgericht nabij het Galgenveld (huidig Koning Albertpark). Verwoest in 1580, vestigde het gasthuis zich vervolgens in de Willem Lepelstraat nabij de machtige norbertijnse Sint-Michielsabdij, nu zonder leprozenhuis. Ter Siecken wordt op deze locatie reeds vermeld op de kaart van Antwerpen in Scribani's "Origines Antverpiensium" (1610). Ook in Gramaye's "Antiquitates illustrissimi ducatus Brabantiae" (1610) wordt het klooster vermeld. De instelling werd eind 18de eeuw afgeschaft, en de gebouwen in 1798 openbaar verkocht door de Fransen. De eenbeukige kapel van het klooster, te zien op onze tekening, is een gebouw in barokstijl te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Restanten van de kapel zijn nog altijd vanop de straat zichtbaar op nummer 34 van de Lepelstraat.
2. Onder de afbeelding, op hetzelfde vel, een 24-regelig vers, inhoudende de regels van het klooster. Daaronder de titel in groter handschrift: "Register van alle de religieusen van het clooster van Ter Siecken onder den regel van den heyligen vader Augustinus binnen Antwerpen t' zedert het jaer 1595".
De twee overige perkamenten vellen bevatten de namen van alle ingetreden zusters van het klooster, geschreven in 2 kolommen, telkens met vermelding van hun doopnaam, sterfdatum, leeftijd bij overlijden en soms hun leeftijd bij intreden, (e.g. "Jouff. Catharina Nilis, Aetat. 58. Rel. 36. obiit 15 Septemb. 1677."). De oudste sterftedatum is 11 december 1609, de meest recente 25 augustus 1771. De lijst bevat in totaal 67 namen (42 & 25). Leden van bekende families zijn Catharina van Merode (+ 1664), Adriana de Pape (+ 1676), Elisabetha de Montagu (+ 1685), Maria Isabella de Montagu (+ 1738), Maria Cornelia Villain (+1692), Theresia van Dyck (+1689), Barbara van Arenbergh (+ 1667), Magdalena Barvara Rodrigues (+ 1738). 14 zusters hebben geen andere informatie dan hun doopnaam, waaruit kan besloten worden dat evenveel zusters in het klooster waren toen de lijst werd afgesloten. Deze lijst is wellicht een afschrift van een bestaand obituarium van het klooster.
Ref. https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302442.

Plus de photos

Enchérir en direct

Les enchères sont closes


Lot 543

Uniek zicht op het klooster Ter Siecken binnen Antwerpen.

Connectez-vous pour enchérir
Nouvel utilisateur ? Créer un compte .
Se connecter
© Arenberg Auctions 2024 – Webdesign Webit
Voorwaarden | Privacy Policy | Cookiebeleid